+36 (30) 865 5190 hello@avetax.hu
Albérlet adózás szabályai 2024-ben
2024.02.29.

Megdöbbentő tény: 2024-ben több mint 2 millió magyar állampolgár érintett lesz az albérlet adózásával kapcsolatos új szabályokban. Ha te is bérbeadó vagy lakástulajdonos vagy, akkor ez a cikk neked szól! Az albérlet adózás szabályai alapvető fontosságúak a helyes adóbevallás és az adókötelezettségeid teljesítése szempontjából. Ismerd meg alaposan az albérlet adózás szabályait, foglalkozz az áfa előírásaival, tudd, hogyan kell meghatározni a lakáskiadásból származó jövedelmet és adóalapot, és miért érdemes használni az adókalkulátort. Ezenkívül, tájékozódj a lakhatási támogatásról, a rövid és hosszú távú bérbeadás szabályairól, valamint a közös tulajdonban levő ingatlanok bérbeadásának adózási előírásairól. Ne hagyd ki ezeket a kulcsfontosságú információkat az albérlet adózással kapcsolatban, hogy időben felkészülhess a jövő évi adóbevallásra!

Bevezetés az albérlet adózás szabályaiba 2024-ben

Ez a szekció áttekintést nyújt az albérlet adózás szabályairól, különös tekintettel a 2024-ben érvényes előírásokra. Megtudhatod, hogy milyen adózási kötelezettségekkel jár az albérlet adózás, és milyen szempontokat kell figyelembe venned az adóbevallás során. A részletes információk, példák és tippek segítenek eligazodni az albérlet adózás szabályainak dzsungelében.

 • Ismerd meg azokat a jogszabályokat, amelyek az albérlet adózására vonatkoznak.
 • Tájékozódj a 2024-ben érvényes albérlet adózási előírásokról.
 • Fontold meg az adózási kötelezettségeidet és azokat a dokumentumokat, amelyeket be kell nyújtanod az adóbevalláshoz.
 • Tanulj a lehetséges adóelőnyökről és olyan módszerekről, amelyek segíthetnek a költségek csökkentésében.
 • Legyél tisztában azzal, hogy milyen adózási szempontokat kell figyelembe venned, amikor albérletet kínálsz ki.

Az albérlet adózásával kapcsolatos részletes információk révén felkészültebben vehetsz részt az adóbevallásban, és hatékonyabban kezelheted az adózási kötelezettségeket. Ne hagyd, hogy az albérlet adózási előírások forrást jelentsenek számodra, hanem használd ki a rendelkezésedre álló információkat és segédanyagokat a sikeres adózáshoz.

Kell-e hozzá adószám?

Alapvetően ingatlant bérbeadni adószám nélkül, adóazonosítóval is lehet.

Kivéve, ha a bérbeadó:

 • egyéni vállalkozó;
 • olyan ingatlant ad ki, például garázst, amelynek bérbeadása nem áfamentes,
 • maga választja az áfaalanyiságot,
 • közösségi adószám kiváltására kötelezett,
 • számviteli bizonylat helyett számlát vagy nyugtát állítana ki.  

Albérlet adózás alapelvei és áfa szabályai

Az albérlet adózás alapelvei és az áfa szabályai kulcsfontosságúak a bérbeadók és lakástulajdonosok számára. Megismerve ezeket az alapelveket és szabályokat, hatékonyabban és tudatosabban kezelheti az adózási kötelezettségeket.

Az albérlet adózás alapelvei az adóztatás alapvető szempontjait és elveit foglalják magukban. Fontos megérteni ezeket az alapelveket annak érdekében, hogy a bérbeadás során helyesen járjon el az adóhatóság felé. Az alapelvek közé tartozik az adókötelezettség keletkezésének ideje, az adózással összefüggő jogok és kötelezettségek, valamint a jövedelemforrások és az adóalap meghatározása.

Az áfa szabályai pedig az általános forgalmi adóra vonatkozó előírásokat tartalmazzák. Az áfa fizetésének és visszaigénylésének szabályait kell betartani a bérbeadott ingatlanok esetében is. Fontos tudni, hogy az albérlet adózás során az áfa-mentesség lehetősége is adódhat, ami kedvező hatással lehet az adózási kötelezettségekre.

Az alábbi táblázat bemutatja az albérlet adózás alapelveit és az áfa szabályait:

Albérlet adózás alapelvei Áfa szabályai
Az adókötelezettség keletkezése és meghatározása Áfa fizetése és visszaigénylése
Jogok és kötelezettségek Áfa-mentesség lehetősége
Jövedelemforrások és adóalap meghatározása Bérbeadás áfával történő kezelése

Nagyon fontos megérteni és betartani az albérlet adózás alapelveit és az áfa szabályait annak érdekében, hogy megfelelően teljesítsük az adókötelezettségeket és elkerüljük a büntetéseket és szankciókat.

Lakáskiadásból származó jövedelem és adóalap megállapítása

A lakáskiadásból származó jövedelem és az adóalap megállapítása kulcsfontosságú a bérbeadók számára, akiknek az adóbevalláskor pontosan kell számolniuk a bevételüket és a költségeiket. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a lakáskiadásból származó jövedelem és az adóalap megállapításának főbb szempontjait.

Ha valaki kiadja lakását, a jövedelem után 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetnie negyedévenkénti adóelőleg formájában. A jövedelem nem egyezik meg a bevétellel, mert a költségeket le lehet vonni a befolyó összegből. De hogyan, mit és mennyit lehet költségként elszámolni?

Tételes költségelszámolás módszere

A tételes költségelszámolás módszere lehetővé teszi a bérbeadók számára, hogy az igazolt költségeiket levonhassák a bérbeadásból származó bevételből. Ez a módszer részletesen dokumentálja a költségeket, például az ingatlan karbantartási költségeit, közüzemi díjakat, biztosítási költségeket, vagy akár a bérbeadáshoz kapcsolódó közvetett költségeket. A tételes költségelszámolás módszere biztosítja az adózás törvényesen történő optimalizálását és a nyereség maximális növelését.

A 10%-os költséghányad szabályai

Az adóbevalláskor a bérbeadóknak lehetőségük van alkalmazni a 10%-os költséghányad szabályát, amely lehetővé teszi egy fix összeg levonását a bérbeadásból származó jövedelemből. Ezt az 10%-ot a bruttó jövedelemből kell levonni, mielőtt az adóalapot kiszámítják. Ez a szabály egyszerű és kényelmes módja a költségek levonásának, különösen, ha a tételes költségelszámolás több időt és erőforrást igényelne.

Az ingatlan-bérbeadás jövedelmének kiszámítása

A bérbeadás jövedelme önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít, amit az összevont adóalapba kell beszámítani a bevalláskor.

A jövedelmet a bevételből, a költségek levonásával kell kiszámítani.

Bevétel: bérleti díj, megtérített egyéb összegek, például a közös költség, bizonyos esetekben a közüzemi díjak.

Bevételnek számítanak ezek a tételek is, ha azokat a bérlő fizeti:

 • a társasház biztosítási és takarítási díja, a közös képviselő díja, a felújítási alapba fizetett összeg,
 • a közös költség, még ha az tartalmaz is például vízdíjat, szemétdíjat,
 • a fix összegű bérleti díj, amiben benne van a rezsiköltség is, vagy a fix összegű költségtérítés,
 • ha bérbeadó átalánydíjat fizet a közműszolgáltatónak, de bérlője a fogyasztásmérő-órák állása szerint fizeti neki a rezsit.

Nem számít bevételnek: a bérlőre áthárított, jellemzően közüzemi szolgáltatások díja, feltéve, hogy a lakás bérlője a fogyasztásmérők által mért pontos összeget fizeti meg a bérbeadónak, és a bérbeadó is a tényleges fogyasztás alapján számol el a szolgáltatóval.

Amortizáció és értékcsökkenés szerepe az adózási eljárásban

Az amortizáció és az értékcsökkenés fontos tényezők az adózási eljárás során. Az amortizáció lehetővé teszi az ingatlan vagy az ingatlan berendezéseinek idővel bekövetkező értékvesztésének figyelembevételét. Az értékcsökkenés pedig lehetővé teszi a berendezések használati idővel arányos értékcsökkenésének figyelembevételét. Ezek az adózási eljárások lehetővé teszik az ingatlanok és az eszközök valós értékének pontosabb tükrözését az adóbevallásban.

Amortizáció Értékcsökkenés
Az ingatlan vagy berendezés idővel bekövetkező értékvesztése A berendezések használati idővel arányos értékcsökkenése
Figyelembe veszi az ingatlan élettartamát és költségeit Figyelembe veszi az eszköz használati idejét és az éves értékcsökkenést

Az adózási eljárás során a bérbeadóknak ezeket a tényezőket kell figyelembe venniük az adóalap megállapításakor, hogy pontosan meghatározzák a lakáskiadásból származó jövedelmet és az adótörvényeknek megfelelően adózzanak.

Bizonylat, számla

Minthogy az ingatlan-bérbeadás áfamentes, számla helyett elég számviteli bizonylatot kiállítani.

Ezen szerepel:

 • sorszám
 • bérbeadó neve, címe, adóazonosító jele,
 • bérlő neve,
 • bérbeadott ingatlan címe
 • bérleti díj

Ha a bérlő ragaszkodik a számlához, akkor a bérbeadónak adószámot kell kiváltania, hogy számlatömböt használhasson. Ha valaki garázst ad bérbe, akkor mindenképpen adószámot kell kérnie és a bérbeadásról számlát kell kiállítania, mert a garázs bérbeadása után áfát is kell fizetni.

Ingatlan bérbeadás jogszabályi környezete és kötelezettségei 2024-ben

Az ingatlan bérbeadás jogi környezete és kötelezettségei jelentős szerepet játszanak mind a bérbeadók, mind a lakástulajdonosok számára. Ahhoz, hogy teljes mértékben megfeleljünk az adózási előírásoknak, fontos, hogy átlássuk a jogi kereteket és tisztában legyünk a velünk szemben támasztott kötelezettségekkel.

A bérbeadás kötelezettségei különös figyelmet érdemelnek, mivel ezeket a kötelezettségeket be kell tartanunk a bérbeadott ingatlanokkal kapcsolatos tevékenységeink során. Ide tartozik például a lakhatási támogatásra vonatkozó szabályozás, amely hatással lehet az adózásunkra is.

Lakhatási támogatás és annak hatása az adózásra

A lakhatási támogatás a bérlőknek nyújtott pénzügyi segítség, amelyet az állam különböző programokon keresztül biztosít. Az ilyen támogatások befolyásolhatják az adózási helyzetünket, és figyelembe kell venni őket az ingatlan bérbeadásával kapcsolatos tevékenységeink során. Fontos, hogy részletesen megismerjük a lakhatási támogatás szabályait és hatásait, hogy pontosan értsük, hogyan befolyásolhatják az adókötelezettségeinket.

Rövid és hosszú távú bérbeadás szabályainak összehasonlítása

Az ingatlanokat rövid vagy hosszú távra is kiadhatjuk, és mindkét esetben más szabályok vonatkoznak rájuk. A rövid távú bérbeadás általában rövidebb időre szóló szerződésekkel jár, míg a hosszú távú bérbeadás hosszabb távú kötelezettséget jelenthet. Fontos megértenünk a különbségeket és a vonatkozó törvényi előírásokat, hogy helyesen kezeljük az ingatlanok bérbeadását és az adózási kérdéseket.

Közös tulajdonban levő ingatlanok bérbeadásának adózása

A közös tulajdonban levő ingatlanok bérbeadása különleges helyzetet teremt az adózási szempontból. Ebben az esetben meg kell határoznunk az adózás szabályait és az adóalapokat, figyelembe véve minden közös tulajdonos felelősségét és kötelezettségét. Elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a vonatkozó jogszabályokkal és pontosan értsük, miként kell adóznunk a közös tulajdonban levő ingatlanok bérbeadásából származó jövedelemre.

Egyéb tippek és tudnivalók az albérlet adózást illetően

Ha bérbeadó vagy lakástulajdonos vagy, van néhány további tippünk és tudnivalónk az albérlet adózásával kapcsolatban, amelyek segíthetnek abban, hogy hatékonyan kezeld az adózási előírásokat. Először is, fontos, hogy rendszeresen nyomon kövesd a változásokat a jogszabályokban és megfelelj annak, amit a törvény előír. Ezért ajánljuk, hogy tartózkodj mindig naprakész információval az adózási előírásokról.

Emellett javasoljuk, hogy vezess rendszeres könyvelést vagy használj valamilyen könyvelő szoftvert az albérlet adózással kapcsolatos költségek és bevétel nyilvántartására. Ez segít abban, hogy könnyedén nyomon követhesd a jövedelmedet és a költségeidet, valamint pontosan meghatározd az adóalapot.

Végül, ne felejtsd el, hogy konzultálj adószakértővel, ha bármilyen kérdésed vagy bizonytalanságod van az albérlet adózással kapcsolatban. Az adótörvények összetettek lehetnek, és egy adószakértő segíthet neked teljesíteni az adóbevallás kötelezettségeit és maximalizálni az adózási előnyöket.

Új VOLÁN és MÁV tarifarendszer – Teljes Útmutató

Vajon tudtad, hogy az új VOLÁN és MÁV tarifarendszer jelentős változásokat hozott a közlekedési...

Gépjárműadó 2024 – Útmutató és Változások

Meglepő statisztika: A gépjárműadóval kapcsolatos változások 2024-ben hatalmas hatással lesznek...

Cégautó adózás 2024 – Tudnivalók

Tudtad, hogy a cégautó adózás 2024 Magyarországon komoly hatással lehet vállalkozásodra? A...

Adó 1 százalék felajánlás 2024 – Útmutató

Már ismerős a fogalom: adó 1% felajánlás. De mit gondolsz, ismered az újdonságokat az adózás terén...

Az EFO bejelentő mobilalkalmazás használata lépésről-lépésre (videóval)

TartalomjegyzékAlkalmi munkavállaló bejelentéséhez használható mobil alkalmazásBevezetés az EFO...

Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai 2024-ben

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai és gyakorlata 2024-ben viszonylag egyszerű. Ez a cikk...

Elektronikus ÁFA rendszer – Elindult az adóhatóság (NAV) új fejlesztése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új elektronikus ÁFA rendszert fejlesztett ki, melynek...

Elektronikus Áfa Rendszer – Útmutató

Az elektronikus áfa rendszer (eÁFA) a NAV szerint a modern adózás új korszakát hozza el...

eÁFA rendszer: Tudja meg, hogyan működik!

Az eÁFA rendszer egy újítás az adózási gyakorlatban, amely lehetővé teszi az adózók számára az...

Vármegye és az Országbérlet Elszámolása – A Teljes Útmutató

A vármegye és az országbérlet elszámolása fontos téma a munkaviszonyban dolgozók számára. Az új...