+36 (30) 865 5190 hello@avetax.hu
Mit érdemes tudni a házipénztárról?
máj 23, 2020

Mi az a házipénztár?

A házipénztár fogalom jelöli a cégen belül azt a helyet, ahol a vállalkozás a készpénzét tartja.

Kell a vállalkozásomnak házipénztárt vezetnie?

Igen. Minden cégnek, ahol van kimenő- vagy bejövő készpénzforgalom kötelező a házipénztárt érintő bevételekről és kiadásokról nyilvántartást vezetni.

Bármekkora összeget tarthatok a házipénztárban?

2012. december 1-től érvényes jogszabályváltozás alapján: Igen.

Azonban fontos tudni, hogy a cég pénzkezelési szabályzatában továbbra is kötelező feltüntetni, hogy mekkora a maximum összeg, amit a cég tartósan a házipénztárában tarthat. Csupán annyi változott 2012.12.01-től, hogy most már ennek összegét a cég a vállalkozásra jellemző körülményeknek megfelelően szabadon megállapíthatja (korábban a limit az előző év összes bevételének 10%-a volt!).

Vezetheti helyettem a könyvelőm a házipénztárat?

Elméletileg igen, gyakorlatban szinte biztos, hogy nem. Az aktuális jogszabályok szerint a házipénztárt a cégnek naprakészen kell vezetnie. Egy esetleges NAV ellenőrzés során pedig be kell tudni mutatnia a házipénztárról vezetett nyilvántartást, időszaki pénztárjelentést. Amennyiben a fenti kritériumok teljesülnek, úgy nincs akadálya annak, hogy a cég házipénztárát ne Ön, hanem könyvelője vezesse. A gyakorlatban azonban ez nehezen kivitelezhető, mivel a könyvelők általában az előző tárgyhót könyvelik, nem az aktuálisat, pláne nem naprakészen.

Összefoglalva tehát megállapítható, hogy a házipénztár naprakész vezetését szinte minden esetben csak a cég – saját maga – tudja megoldani.

Mit jelent a házipénztár naprakész vezetése?

A naprakész nyilvántartás azt jelenti, hogy a házipénztárt érintő bevételeket, kiadásokat a készpénzmozgással egyidejűleg kell nyilvántartani. A jogalkotók is érezhették, hogy ezt nehéz lesz betartatni a vállalkozókkal, így szerencsére a pénzmozgás dátuma mellett nem kell feltüntetni a nyilvántartásban vagy pénztárbizonylaton, hogy órára, percre pontosan mikor történt a bevétel/kiadás. A pénzkezelési szabályzat általában ugyan előírja, hogy a pénzmozgásokat a felmerülésük sorrendjében kell felrögzíteni, de mivel egy bizonylatról (pl. számla) általában csak annak dátuma állapítható meg, így ezt utólagosan nem igen lehet ellenőrizni vagy betartani. A naprakészségre azonban feltétlen ügyeljen, vagyis egy ma kiállított készpénzes számla kiegyenlítését még a mai napon rögzítse a házipénztárba!

Milyen formában kell vezetnem a házipénztárat?

A házipénztárt érintő bevételeket/kiadásokat egy úgynevezett pénztárjelentésen kell vezetnie. A számlához hasonlóan a pénztárjelentésnek sincs külalaki előírása, így bárhogy kinézhet. Ez teszi lehetővé, hogy a pénztárjelentést legegyszerűbben számítógéppel vezetheti, így nem kell foglalkoznia a tartalmi előírásokkal, mivel ezt Ön helyett a számítógép ellenőrzi/végzi.

Fontos, hogy a házipénztár teljes körű kezelése nem valósítható meg Excel táblázaton keresztül. Az Excel táblázat nem képes ellenőrizni a bevitt adatokat, nem állíthatunk ki vele szigorú sorszámadású pénztárbizonylatot a bevételekről/kiadásokról, továbbá nem felel meg a pénztárjelentés sorszámozási előírásának sem.

Gyakorlatban tehát két módon vezetheti a házipénztárt:
– kézzel: pénztárjelentés nyomtatvány, valamint bevételi- kiadási pénztárbizonylat nyomtatvány megvásárlásával és kézzel való kitöltésével
– számítógéppel: erre a célra alkalmas házipénztár program megvásárlásával

Mikor kell pénztárbizonylatot nyomtatnom?

Minden cégnek rendelkeznie kell pénzkezelési szabályzattal, ezt általában a könyvelő állítja össze. A pénzkezelési szabályzat írja elő, hogy adott cégnél milyen esetben kell pénztárbizonylatot kiállítani/nyomtatni. Általánosságban pénztárbizonylatot csak akkor kell kiállítani egy adott bevételről/kiadásról, ha az adott készpénzmozgást semmilyen más bizonylattal nem tudja alátámasztani (pl. bér kifizetése házipénztárból, tulajdonos tagi kölcsönt vesz ki, ügyfél letétet fizet be, stb.)

Nagyon fontos, hogy készpénzes kimenő- vagy bejövő számlák mellé nem kötelezőpénztárbizonylatot nyomtatni, mivel a pénzmozgást maga a számla igazolja (ha csak a pénzkezelési szabályzat külön elő nem írja a pénztárbizonylat nyomtatását)!

Érdemes még tudni, hogy a pénztárbizonylat szigorú számadású bizonylat, vagyis a bizonylatok kiállításának idősorrendjét nézve folyamatos (kihagyás nélküli) növekvő sorszámmal van ellátva.

Melyik programot használjam a házipénztár vezetéséhez?

A házipénztár teljes körű nyilvántartásához elsősorban a NATURASOFT Házipénztár Start házipénztár programot javasoljuk. Ez a program kiválóan alkalmas a forintos házipénztárak vezetéséhez, pénztárbizonylatok, időszaki pénztárjelentések nyomtatásához. Ez a házipénztár program automatikusan végzi a bizonylatok sorszámozását, a záró egyenlegek figyelését és számtalan kényelmi funkcióval is rendelkezik.

Forrás: https://www.naturasoft.hu

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest

Share This