+36 (30) 865 5190 hello@avetax.hu
Adó 1 százalék felajánlás 2024 – Útmutató
2024.02.28.

Már ismerős a fogalom: adó 1% felajánlás. De mit gondolsz, ismered az újdonságokat az adózás terén 2024-től? És tisztában vagy azzal, hogyan tehetsz jótékony célt az adóbevallásodban?

Ha kíváncsi vagy a részletekre és fontos tudnivalókra az adó 1 százalék felajánlással kapcsolatban, tarts velünk! Bemutatjuk, hogyan teheted meg a felajánlást, kik jogosultak rá, és mi az, amit érdemes tudnod a rendelkezésről. De ami a legfontosabb: megtudhatod az adó 1 százalék felajánlásban különösen izgalmas változásokat 2024-től!

Így nem csak az adóbevallásodat intézheted el, de közben jótékony célokra is hozzájárulhatsz. Készen állsz a részletekre? Akkor olvass tovább!

Adó 1 százalék felajánlás 2024: Az alapok ismertetése

Mi az adó 1 százalék felajánlás?

Az adó 1 százalék felajánlás lehetőséget ad az adózóknak, hogy az SZJA befizetésük 1 százalékát jótékonysági célokra ajánlják fel. Ez az összeg nem kerül megvonásra az adózó saját jövedelméből, hanem az adóhatóság az adófizető nevében utalja át azt a kiválasztott kedvezményezettnek.

Kik jogosultak a felajánlásra?

A felajánlás jogosultjai az adózók, akik rendelkeznek személyijövedelemadóval Magyarországon. Minden adózónak joga van felajánlani az adó 1%-át, amennyiben rendelkezik szükséges adóbevallással.

A felajánlás módjai és határideje

Az adó 1%-nak felajánlásához két fő módszer áll rendelkezésre:

  1. Elektronikus nyilatkozat beküldése az adóhatóságnak.
  2. Postai úton történő rendelkezés.

A felajánlás határideje általában május 20-21-e között van, de 2024-ben az adóbevallástól függetlenül legkésőbb május 21-éig tehető meg.

Újdonságok 2024-ben az adó 1%-os rendelkezés terén

Az adó 1%-os rendelkezés terén 2024-ben néhány újdonság van, amelyeket az adózóknak figyelembe kell venniük. Ez biztosítja a szabályok és eljárások frissítését és az adózók tudatosságának növelését a felajánlás lehetőségeivel kapcsolatban.

Bevallás és rendelkezés: lépésről lépésre

Az adó 1 százalék felajánláshoz kapcsolódik a személyijövedelemadó bevallása, amely tartalmazza az adózó személyes és jövedelemadót érintő adatait. A bevallás során kell rendelkezni az adó 1%-áról, azaz meg kell jelölni a kedvezményezett civil szervezetet vagy vallási közösséget, amelynek az összeget felajánljuk. A bevallást és rendelkezést különböző módszereken lehet elvégezni, például elektronikusan az eSZJA webes felületen vagy az ÁNYK-ban. Fontos a határidő betartása, amely 2024-ben május 21-éig tart.

Az adó 1 százalék felajánláshoz szükséges az SZJA bevallás, amelyben megadjuk az adózóra vonatkozó személyes adatokat és a jövedelemadót érintő információkat. Ezen felül a bevallás során kell kifejezni a rendelkezést is az adó 1%-ról. A kedvezményezett civil szervezet vagy vallási közösség megjelölése azt jelenti, hogy az adózó az adófizetése 1 százalékát felajánlja nekik.

A bevallás és rendelkezés elvégzésére többféle módszer áll rendelkezésre. Az eSZJA webes felületen online lehet kitölteni és elküldeni a rendelkező nyilatkozatot. Ezen kívül lehetőség van papíron is rendelkezést tenni, amelyet postai úton juttathatunk el az adóhatósághoz.

Fontos, hogy a határidőt betartsuk. 2024-ben az adóbevallástól függetlenül legkésőbb május 21-éig kell megadni az adó 1%-ára vonatkozó rendelkezést. Tartsuk szem előtt, hogy a határidő elmulasztása esetén nem tudjuk felajánlani az adónkat kedvezményezettnek.

Adó 1 százalék rendelkezési módszerek 2024-ben Határidő
Elektronikus rendelkezés az eSZJA webes felületen Május 21-e
Papír alapú rendelkezés postai úton Május 21-e

Civil szervezetek és vallási közösségek: Hogyan válasszunk célt?

Ebben a részben megnézzük, hogyan választhatjuk ki az adó 1 százalék felajánlására megfelelő civil szervezetet vagy vallási közösséget. Az adó 1 százalék felajánlása lehetőséget ad az adózóknak, hogy hozzájáruljanak olyan célokhoz, amelyek kiemelkedő fontossággal bírnak a társadalomban. Számos civil szervezet és vallási közösség részesülhet az adó 1%-ból származó támogatásból, és rendkívül fontos, hogy gondosan megválasszuk a kedvezményezettet.

Civil szervezetek támogatása az adó 1%-ból

Az adó 1 százalék felajánlása révén hozzájárulhatunk különböző civil szervezetek támogatásához. Ezek a szervezetek vállalják, hogy az adózók felajánlását felhasználják különböző társadalmi, egészségügyi, kulturális vagy környezetvédelmi célok elérésére. A betegségek gyógyítása, a rászorulók segítése, az oktatás-fejlesztés vagy a környezetvédelem csak néhány példa a civil szervezetek által támogatott célok közül.

Technikai számra történő felajánlás: Vallási közösségek és a Nemzeti Tehetség Program

Az adó 1 százalék felajánlásának másik lehetősége a technikai számra történő felajánlás. Ez olyan vallási közösségek számára nyújt lehetőséget, amelyek hivatalosan nem minősülnek civil szervezetnek. Emellett a Nemzeti Tehetség Program is a technikai számra történő felajánlással rendelkezik, amely a fiatal tehetségek támogatását célozza.

Az adó 1%-nak jogosult kedvezményezettek listája és kizártak

Az adó 1%-nak jogosult kedvezményezettek listáján szereplő civil szervezetek és vallási közösségek közül választhatunk. Fontos azonban figyelni, hogy mely szervezetek vannak kizárva az adó 1%-ának fogadásából. Ennek oka lehet például a szervezet nem megfelelő adózási státusza vagy törvényi előírások be nem tartása. Gondosan ellenőrizze az adóhatóság által közzétett kedvezményezettek listáját, hogy biztosan a megfelelő szervezeteket támogassa.

Adó 1% felajánlása 2024 – Az elektronikus felületek használata

Az adó 1 százalék felajánlásához számos lehetőség áll rendelkezésre az elektronikus felületeken keresztül. Az eSZJA webes felület segítségével online kitölthetjük a rendelkező nyilatkozatot, amelyben megjelöljük a kedvezményezett civil szervezetet vagy vallási közösséget. Emellett az ÁNYK (Általános Nyomtatványkitöltő Program) is lehetőséget biztosít a rendelkezés rögzítésére a bevallással együtt. Az elektronikus felületek használata könnyebbé teszi az adó 1% felajánlás folyamatát és gyorsabbá teszi a rendelkezés leadását.

Fontos tudnivalók és gyakori kérdések az adó 1% felajánlás kapcsán

A rendelkezés érvényességének feltételei

Az adó 1% felajánlásához fontos tisztában lenni a rendelkezés érvényességének feltételeivel. Mindenekelőtt, a rendelkezést legkésőbb május 21-ig kell benyújtani, amely határidő az adóbevallástól függetlenül érvényes. Fontos, hogy helyesen töltsd ki a bevallásodat és a rendelkező nyilatkozatot, és minden szükséges információt pontosan adj meg. A rendelkező nyilatkozatban egyértelműen jelöld meg a kedvezményezett civil szervezetet vagy vallási közösséget. Csak a jogosultaknak kifizetett rendelkezések tekinthetőek érvényesnek, ezért ellenőrizd, hogy kedvezményezetted szerepel-e a hivatalos listán.

Az adományozás utóellenőrzése és a szervezetek tájékoztatási kötelezettségei

Az adóhatóság rendszeresen végzi az adományok utóellenőrzését annak érdekében, hogy biztosítsa az adó 1% felajánlásának helyességét és tisztaságát. Ez magában foglalja a kedvezményezettek ellenőrzését és a felajánlások összegeinek ellenőrzését. Bizonyos esetekben a szervezeteknek kötelezettsége van tájékoztatni az adóhatóságot az adományokról és azok felhasználásáról. Fontos, hogy a kedvezményezettek rendelkezzenek érvényes bankszámlával, hogy az adományokat megkaphassák.

A felajánlásokat érintő változások kezelése

Az adó 1% felajánlás területén időnként változások lehetnek, amelyeket fontos figyelembe venni. Ezért fontos, hogy mindig tájékozódj a legfrissebb információkról és változásokról a hatóságok honlapján vagy más megbízható forrásokból. Tartsd szem előtt, hogy a változások befolyásolhatják az adó 1% felajánlásának módját és feltételeit, valamint a kedvezményezettek listáját. Ha kérdéseid vannak a változásokkal kapcsolatban, mindenképpen keresd fel az adóhatóságot vagy jogi szakembert.

Új VOLÁN és MÁV tarifarendszer – Teljes Útmutató

Vajon tudtad, hogy az új VOLÁN és MÁV tarifarendszer jelentős változásokat hozott a közlekedési...

Albérlet adózás szabályai 2024-ben

Megdöbbentő tény: 2024-ben több mint 2 millió magyar állampolgár érintett lesz az albérlet...

Gépjárműadó 2024 – Útmutató és Változások

Meglepő statisztika: A gépjárműadóval kapcsolatos változások 2024-ben hatalmas hatással lesznek...

Cégautó adózás 2024 – Tudnivalók

Tudtad, hogy a cégautó adózás 2024 Magyarországon komoly hatással lehet vállalkozásodra? A...

Az EFO bejelentő mobilalkalmazás használata lépésről-lépésre (videóval)

TartalomjegyzékAlkalmi munkavállaló bejelentéséhez használható mobil alkalmazásBevezetés az EFO...

Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai 2024-ben

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai és gyakorlata 2024-ben viszonylag egyszerű. Ez a cikk...

Elektronikus ÁFA rendszer – Elindult az adóhatóság (NAV) új fejlesztése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új elektronikus ÁFA rendszert fejlesztett ki, melynek...

Elektronikus Áfa Rendszer – Útmutató

Az elektronikus áfa rendszer (eÁFA) a NAV szerint a modern adózás új korszakát hozza el...

eÁFA rendszer: Tudja meg, hogyan működik!

Az eÁFA rendszer egy újítás az adózási gyakorlatban, amely lehetővé teszi az adózók számára az...

Vármegye és az Országbérlet Elszámolása – A Teljes Útmutató

A vármegye és az országbérlet elszámolása fontos téma a munkaviszonyban dolgozók számára. Az új...