+36 (30) 865 5190 hello@avetax.hu
Elektronikus ÁFA rendszer – Elindult az adóhatóság (NAV) új fejlesztése
2024.01.05.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új elektronikus ÁFA rendszert fejlesztett ki, melynek beindítása megtörtént. Az elektronikus ÁFA rendszer lehetővé teszi az elektronikus és pontos adóteljesítést, csökkenti az adminisztrációt, és integrációt biztosít a vállalati ügyviteli rendszerekkel. Ez a fejlesztés elősegíti az egyszerű és gyors online áfa bevallást.

Az elektronikus ÁFA rendszer (eÁFA) alapvető jellemzői

Az elektronikus ÁFA rendszer (eÁFA) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által bevezetett új fejlesztés, amelynek célja az adózási folyamatok digitalizálása és az online áfa bevallás könnyebbé tétele. Az eÁFA rendszer számos előnnyel jár az adózók számára, és kínál számos funkcionalitást, emellett integrálható a vállalati ügyviteli rendszerekkel, így még hatékonyabbá teszi az adózási folyamatokat.

Az eÁFArendszer célja és előnyei

Az eÁFA rendszer célja az adózási folyamatok egyszerűsítése és hatékonyságának növelése. Az elektronikus rendszer lehetővé teszi az egyszerűbb adóbevallást és csökkenti az adminisztrációs terheket az adózók számára. Az eÁFA rendszer előnyei közé tartozik:

  • Egyszerűbb adóbevallás: Az online rendszer lehetővé teszi a gyors és pontos adóbevallásokat, csökkentve a hibalehetőségeket.
  • Csökkentett adminisztráció: Az eÁFA rendszer segítségével az adózóknak kevesebb időt és erőforrást kell fordítaniuk az adminisztrációs feladatokra.
  • Az adózói ügyviteli rendszerek adatigényének kiszolgálása: Az eÁFA rendszer integrálható vállalati ügyviteli rendszerekkel, így az adózók könnyen hozzáférhetik és felhasználhatják az adatokat a bevalláshoz.

A rendszer hozzáférhetősége és fő funkciói

Az eÁFA rendszer webes felületen és gép-gép kapcsolaton keresztül érhető el. A rendszer számos fő funkciót kínál az adózók számára, amelyek lehetővé teszik az adatok lekérését, szerkesztését és a bevallásra való előkészítését. A rendszer fő funkciói közé tartozik:

  • Adatok lekérése: Az eÁFA rendszerben az adózók könnyen lekérdezhetik az elérhető adatokat, amelyekre a bevalláshoz szükségük van.
  • Adatok szerkesztése: Az adózók szerkeszthetik az adatokat a rendszerben, hogy azok pontosan tükrözzék az aktuális adózási helyzetüket.
  • Bevallásra való előkészítés: Az eÁFA rendszer lehetővé teszi az adózók számára a bevallásra való előkészítést, hogy könnyedén és pontosan teljesítsék az adókötelezettségeiket.

Integráció a vállalati ügyviteli rendszerekkel

Az eÁFA rendszer integrálható a vállalati ügyviteli rendszerekkel, ami jelentős előnyt jelent az adózók számára. Az integráció lehetővé teszi az adatok könnyű áramlását az eÁFA rendszer és a vállalati ügyviteli rendszerek között, ezáltal még hatékonyabbá téve az adózási folyamatokat. Az adózók könnyen hozzáférhetik és felhasználhatják az ügyviteli rendszerek adatait a bevalláshoz, ami segíti a pontosabb és gyorsabb adóteljesítést.

Bevezetési fázis: Lekérdezési szolgáltatások indulása

Lekérdezési szolgáltatások Elérhető adatok
Lekérdezési szolgáltatások indítása Online számlaadatok
Online pénztárgépi nyugták
Vámeljárások adatai
Adatok elérhetősége
Forrásadatok

Az eÁFA rendszer bevezetésének első fázisában elérhetővé váltak a lekérdezési szolgáltatások. Az adózók már lekérdezhetik a rendelkezésre álló adatokat, mint például az online számlaadatok, online pénztárgépi nyugták és vámeljárások adatai. A bejelentkezés után az adózók láthatják a rendszerben elérhető forrásadatokat, amik később kiegészülnek a friss adatokkal. Az eÁFA rendszert webes felületen keresztül érhetik el.

Funkciók bővítése: Az első áfa bevallás 2024 februárjától

Bevallási határidők és gyakoriság

2024 februárjától az adózók először nyújthatnak be áfabevallást az eÁFA rendszeren keresztül. Az első bevallási határidők és gyakoriságai a rendszerben a következők:

  • Havi bevallás: 2024. február 20-ig (utána minden hónap 20-ig)
  • Negyedéves bevallás: 2024. április 20-ig (utána minden negyedévet követő első hónap 20-ig)
  • Éves bevallás: 2025-ben

A bevallás benyújtásának új módja

Az eÁFA rendszerben történő bevallás benyújtásának új módja lehetővé teszi az adózók számára az adatok egyszerű szerkesztését és módosítását a rendszeren belül. Az adózók könnyedén frissíthetik és javíthatják az áfa bevallási adataikat, biztosítva a pontosságot és teljesíthetőséget.

Adatok módosításának lehetősége a rendszeren belül

Az eÁFA rendszer lehetővé teszi az adózók számára az adatok egyszerű módosítását a bevallás benyújtása után is. Ha hiba vagy változás merül fel az áfa bevallásban, az adózók képesek módosítani az adatokat a rendszeren belül, biztosítva a pontos és naprakész adóbevallást.

eÁFA mint szolgáltatáscsomag: Adatokra épülő adóbevallás

Az eÁFA rendszer egy szolgáltatáscsomag, mely az NAV-nál rendelkezésre álló adatokra épül. Az adózók további adatokat adhatnak hozzá és beilleszthetik saját döntéseiket. Így az adóbevallások az adózók által generált adatokra támaszkodnak, amelyeket az eÁFA rendszer lehetőséget nyújt rögzíteni és teljes értékű áfa bevallásként használni. Ezt az opciót a 2024. január 1-jét követő adómegállapítási időszakokban lehet használni.

Adózók számára nyújtott könnyítések az eÁFA használatával

Megszűnő adminisztrációs kötelezettségek

Az eÁFA rendszer használatával könnyítő intézkedéseket vezetnek be az adózók adminisztrációs terhei csökkentése érdekében. Az online áfa bevallás lehetősége révén az adózók számára egyszerűbbé válik az adózás teljesítése, mivel a rendszer automatikusan összegyűjti és feldolgozza az adózási információkat. Ezáltal megszűnik a hagyományos papír alapú adminisztráció, és az adózók időt és erőforrásokat takaríthatnak meg.

Önellenőrzési pótlék mentesség

Azok az adózók, akik a gép-gép kapcsolatot használják az adó bevallásához, mentesülnek az önellenőrzési pótlék fizetése alól. Ehhez az adózóknak az önellenőrzést az adó bevallása előtt, de legkésőbb az adó bevallása esedékessége előtt tizenöt nappal kell elvégezniük. Ezáltal az adózók több anyagi erőforrást takaríthatnak meg, és hatékonyabban teljesíthetik az adózási kötelezettségeiket.

Webes felület és gépi interfész előnyei

Az eÁFA rendszerben elérhető webes felület és gépi interfész számos előnyt kínálnak az adózóknak. A webes felületen keresztül az adózók könnyedén hozzáférhetnek az adózási információkhoz, és egyszerűen kezelhetik az adóbevallásokat. A gépi interfész lehetővé teszi az adatok gépi úton történő továbbítását és az automatizált adóbevallások készítését. Ezáltal az adózók gyorsabban és pontosabban teljesíthetik az adózási kötelezettségeiket, és hatékonyabban használhatják az eÁFA rendszer nyújtotta lehetőségeket.

Technikai részletek: Az eÁFA webes felületének használata

Az eÁFA rendszer webes felületét az adózók használhatják a bevallás teljesítése céljából. A webes felület lehetővé teszi az adózók számára az adatok szerkesztését, az adókódolást, csoportosított bizonylatok rögzítését, valamint döntéseket hozhatnak az adólevonással kapcsolatban.

Az online számlaadatok, online pénztárgépek és vám-árunyilatkozatok adatai is megjelennek a webes felületen.

Az adatkódolás automatikus, de a felhasználók módosíthatják az adókódolást az igényeiknek megfelelően.

Automatizálás a bevallás készítésében: Az eÁFA gépi interfész

Az eÁFA rendszer automatizálást tesz lehetővé a bevallás készítésében az adózók számára. Az eÁFA gépi interfész lehetővé teszi a bizonylatszintű adatok gépi úton történő továbbítását és az összeállított bevallástervezet gépi jóváhagyását. Ehhez szükség van egy technikai felhasználóra, aki létrehozza az interfészt az Online Számla rendszerben.

Az adatokat a NAV rendszere validálja és hibajavítást javasolhat a hibás adatok esetén. A bevallástervezet jóváhagyása egyenlő a bevallás benyújtásával.

Új lehetőségek az önellenőrzéssel: Hiba feltárása és javítása

Az eÁFA rendszer új lehetőségeket biztosít az adózók számára az önellenőrzéssel kapcsolatban. Ha hibát találsz a bevallásban, még az NAV ellenőrzése előtt javíthatod azt. Az önellenőrzési nyomtatványon vagy az elektronikus felületen könnyedén elvégezheted a szükséges javításokat. Az új rendszer lehetőséget nyújt arra, hogy pontosító bejelentést vagy az önellenőrzést használva a hibák feltárást és javítást végezhess.

Fontos megjegyezni, hogy az önellenőrzési időszak, amikor az elektronikus felületen elérhető ez a funkció, 2024. július 1-jétől kezdődik. Ez egy nagyszerű lehetőséget kínál az adózók számára a bevallások hibáinak időben történő felderítésére és kijavítására. Ne feledd, hogy a hiba javítása a saját érdekedben történik, mivel ezáltal elkerülheted az esetleges következményeket és büntetéseket.

Minden adózónak ajánljuk, hogy figyelmesen ellenőrizze a bevallását az eÁFA rendszerben, és ha bármilyen hibát talál, azokat azonnal javítsa ki. A rendszer egyszerű és intuitív használata révén könnyedén kezelheted az önellenőrzést és elvégezheted a szükséges korrekciókat. Ne hagyd, hogy egy kisebb hiba nagy problémává váljon – kihasználhatod az eÁFA rendszer nyújtotta új lehetőségeket a hiba gyors és hatékony javítására.

Új VOLÁN és MÁV tarifarendszer – Teljes Útmutató

Vajon tudtad, hogy az új VOLÁN és MÁV tarifarendszer jelentős változásokat hozott a közlekedési...

Albérlet adózás szabályai 2024-ben

Megdöbbentő tény: 2024-ben több mint 2 millió magyar állampolgár érintett lesz az albérlet...

Gépjárműadó 2024 – Útmutató és Változások

Meglepő statisztika: A gépjárműadóval kapcsolatos változások 2024-ben hatalmas hatással lesznek...

Cégautó adózás 2024 – Tudnivalók

Tudtad, hogy a cégautó adózás 2024 Magyarországon komoly hatással lehet vállalkozásodra? A...

Adó 1 százalék felajánlás 2024 – Útmutató

Már ismerős a fogalom: adó 1% felajánlás. De mit gondolsz, ismered az újdonságokat az adózás terén...

Az EFO bejelentő mobilalkalmazás használata lépésről-lépésre (videóval)

TartalomjegyzékAlkalmi munkavállaló bejelentéséhez használható mobil alkalmazásBevezetés az EFO...

Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai 2024-ben

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai és gyakorlata 2024-ben viszonylag egyszerű. Ez a cikk...

Elektronikus Áfa Rendszer – Útmutató

Az elektronikus áfa rendszer (eÁFA) a NAV szerint a modern adózás új korszakát hozza el...

eÁFA rendszer: Tudja meg, hogyan működik!

Az eÁFA rendszer egy újítás az adózási gyakorlatban, amely lehetővé teszi az adózók számára az...

Vármegye és az Országbérlet Elszámolása – A Teljes Útmutató

A vármegye és az országbérlet elszámolása fontos téma a munkaviszonyban dolgozók számára. Az új...