+36 (30) 865 5190 hello@avetax.hu
Gépjárműadó 2024 – Útmutató és Változások
2024.02.28.

Meglepő statisztika: A gépjárműadóval kapcsolatos változások 2024-ben hatalmas hatással lesznek Magyarország járművezetőire.

Az idei évben jelentős változások történnek a gépjárműadó rendszerében, amelyek érintik az adó határidejét, a befizetési módokat és az adómentesség lehetőségeit. Ahhoz, hogy Ön időben és helyesen befizesse a gépjárműadót, valamint kihasználhassa az adókedvezményeket, fontos, hogy tájékozott legyen a változásokról és az adó befizetésének útmutatóiról.

Ebben az útmutatóban részletesen bemutatjuk a gépjárműadó 2024-es változásait, megadjuk az adó befizetésére vonatkozó útmutatót, és áttekintjük az adómentesség lehetőségeit. Ismerje meg az új határidőket, a különböző fizetési módokat, valamint az adókedvezményeket, hogy önállóan és magabiztosan intézhesse a gépjárműadóval kapcsolatos ügyeit.

Az alábbiakban részletesen ismertetjük a gépjárműadó 2024-es változásait és hatásait, valamint az adómentesség és adókedvezmények lehetőségeit.

Gépjárműadó 2024 határidő és fizetési módok bemutatása

A második szakaszban részletesen bemutatjuk a gépjárműadó 2024-es határidőjét, valamint áttekintjük és ismertetjük az új fizetési lehetőségeket. Megadjuk, hogy mikor kell befizetni az adót, és megtudhatja, hogy milyen újítások vannak a befizetési módszerek terén. Emellett ismertetjük a részletfizetési kérelem figyelembevételét és annak határidejét, valamint részletesen ismertetjük az elektronikus és fizikai befizetési módszereket.

Gépjárműadó 2024 befizetésének új időpontja

Fontos tudni, hogy a gépjárműadó befizetési időpontja 2024-ben változott. Kérjük, figyelmesen olvassa el a befizetésre vonatkozó tájékoztatást és tartsa be az új határidőt, hogy elkerülje a bírságokat és szankciókat.

A gépjárműadót egy összegben kell megfizetni: április 15-ig. Ha a gépjárműadóról szóló határozatot ezen időpont után kapja meg, akkor a határozat véglegessé válása, vagyis a fellebbezési határidő lejárta után 15 napon belül kell megfizetnie az adót.

Különböző fizetési lehetőségek áttekintése és újításai

Az új változások értelmében több különböző fizetési lehetőség is elérhetővé vált a gépjárműadó 2024 esetében. Az elektronikus fizetési módok mellett továbbra is lehetőség van a hagyományos fizikai befizetésre is. A részletes fizetési lehetőségeket és az újdonságokat részletesen bemutatjuk, hogy könnyen megérthesse és választhassa a számára legmegfelelőbb megoldást.

Hogyan tudja befizetni az adót?

A 10032000-01079160 számú, a „NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számla” elnevezésű számlára kell megfizetni.

Természetes személy esetén:

 • a NAV-Mobil alkalmazás Gépjárműadó menüpontjában bankkártyával,
 • az elektronikusan kapott határozatban, levélben elhelyezett fizetési linkre kattintva bankkártyával,
 • átutalással,
 • a NAV ügyfélszolgálatain bankkártyával,
 • az Ügyfélportálról indított befizetéssel (bankkártyával, házibankos utalással),
 • sárga csekkel [a pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett].

Nem természetes személy:

 • átutalással,
 • az Ügyfélportálról indított befizetéssel (házibankos utalással),
 • sárga csekkel [a pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett].

Átutalásnál a közlemény rovatba az adóazonosító jelét vagy az adószámát írja be, ne a rendszámot!

Részletfizetési kérelem figyelembe vétele és határideje

Ha az adó befizetése egy összegben terhet jelent, ne aggódjon! A gépjárműadó 2024 részletfizetési kérelmet nyújthat be, amely lehetővé teszi az összeg kisebb részletekben történő kifizetését. Ismertetjük, hogyan nyújthat be részletfizetési kérelmet, valamint a határidőt, hogy ne maradjon le erről az egyedi lehetőségről.

Év közben vásárolt új vagy használt, de év közben újra forgalomba helyezett gépjármű után ha nem kapott még határozatot, mikor fogja megkapni? Meddig kell befizetnie az adót?

Az év közben vásárolt újként vagy újra forgalomba helyezett gépjárművek után a NAV folyamatosan küldi ki a határozatokat a gépjárműadóról.

A gépjárműadót a határozat véglegessé válása, vagyis a fellebbezési határidő lejárta után 15 napon belül kell megfizetni. (A határozatra az átvételtől számított 15 napig lehet fellebbezést benyújtani.)

Elektromos gépjármű után kell gépjárműadót fizetni?

A környezetkímélő gépjármű adómentes. Ilyen az elektromos és a nulla emissziós gépkocsi Ezek a következők:

 • tisztán elektromos gépkocsi (a forgalmi engedélyben 5E környezetvédelmi osztály szerepel),
 • külső töltésű (plug-in) hibrid (a forgalmi engedélyben 5P környezetvédelmi osztály szerepel),
 • növelt hatótávolságú hibrid (a forgalmi engedélyben 5N környezetvédelmi osztály szerepel),
 • nulla emissziós gépkocsi (a forgalmi engedélyben 5Z környezetvédelmi osztály szerepel).

Környezetkímélő gépkocsinak minősül a környezetkímélő motorkerékpár is.

A gépjárműadó 2024 változásai és azok hatása az adózásra

Az év 2024 jelentős változásokat hoz a gépjárműadó terén, amelyek hatással lesznek az adózásra Magyarországon. Az új előírások és változtatások alapvetően átalakítják a gépkocsik adózási rendszerét, és fontos, hogy mindenkinek tisztában legyen az ezekből eredő hatásokkal.

A gépjárműadó 2024 változásai részletesen szabályozzák az adó kiszámítását és bevallását, valamint az adómentesség lehetőségeit. Az autósoknak figyelembe kell venniük ezeket az újításokat és a változó jogszabályokat az adóbevallás során, hogy elkerüljék a lehetséges büntetéseket és jogi következményeket.

Az új adózási előírások bevezetésének célja a gépkocsik adóztatási rendszerének átláthatóságának növelése és a hatékonyabb adóbehajtás biztosítása. Az új változások nyomán szigorúbb ellenőrzések és szankciók várhatóak az adóelkerülőkkel szemben. Fontos tehát, hogy mindenkinek pontosan tisztában legyen a gépjárműadó 2024 változásaival, és azokat megfelelően alkalmazza az adózási folyamat során.

Az új adózási változásoknak jelentős hatása lehet az adózásra és az autósok pénzügyi helyzetére. Az adókiszámítás módja és az adómentesség feltételei mindenképpen alapos megismerést és tudatosságot igényelnek. Az új előírások alapján a gépkocsik osztályozása és az adókulcsok változása befolyásolhatja a fizetendő adó összegét.

Fontos kiemelni, hogy a gépjárműadó befizetése és a változásokra való megfelelő reagálás minden autós felelőssége. Az adózási előírások betartása és az adó befizetése a jogszabályi kötelezettség teljesítését jelenti, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerüljük az esetleges büntetéseket és hátrányos következményeket.

Az alapos tájékozódás és a gépjárműadó 2024 változásainak megfelelő alkalmazása nélkül nemcsak az adózásra nézve lehetnek hátrányos következmények, hanem akár hosszú távú pénzügyi nehézségekkel is szembe kell néznünk. Ezért minden autósnak érdemes tanulmányozni a változásokat és szakértő segítséget igénybe venni szükség esetén.

Adómentesség és adókedvezmények 2024-ben

A negyedik szakaszban áttekintjük az adómentesség és adókedvezmények lehetőségeit a gépjárműadó tekintetében 2024-ben. Számos szervezet és felhasználási cél alapján jár adómentesség, amelyek lehetőséget biztosítanak az adó fizetése alóli mentességre. A szervezetek közé tartoznak például az állami szervek és az önkormányzatok. Emellett bizonyos tevékenységek, mint például a mentőszolgálat és a tűzoltóság is adómentesek lehetnek.

A mozgáskorlátozottak és egyéb fogyatékossággal élők mentességi feltételei szintén fontos szempontok. Azok, akik mozgáskorlátozottsággal vagy egyéb fogyatékossággal élnek, jogosultak lehetnek adókedvezményre vagy akár teljes adómentességre. Ezeknek a feltételeknek a részleteit részletesen bemutatjuk, hogy segítsük Önt a jogosultság ellenőrzésében és a megfelelő szociális segítség igénylésében.

A környezetkímélő gépjárművek adómentessége is egy fontos tényező, amely figyelembe vehető a gépjárműadó fizetése során. Azok, akik közlekedési eszközeiket környezetkímélőbb gépjárművekre cserélik, lehetőséget kaphatnak az adó fizetése alóli mentességre vagy adókedvezményre. Ezáltal ösztönözhetjük a fenntartható közlekedést és a környezettudatos döntéseket.

Az adókedvezmények személyek és vállalkozások esetében is érvényesek. Azok, akik megfelelnek bizonyos feltételeknek, például a költségvetési megtakarítás vagy a vállalkozás fejlesztésének támogatása terén, számíthatnak adókedvezményekre. Ezáltal segíthetjük az egyéneket és a vállalkozásokat abban, hogy kevesebb adót fizessenek és több erőforrást fordíthassanak tevékenységük továbbfejlesztésére vagy társadalmi célokra.

Új VOLÁN és MÁV tarifarendszer – Teljes Útmutató

Vajon tudtad, hogy az új VOLÁN és MÁV tarifarendszer jelentős változásokat hozott a közlekedési...

Albérlet adózás szabályai 2024-ben

Megdöbbentő tény: 2024-ben több mint 2 millió magyar állampolgár érintett lesz az albérlet...

Cégautó adózás 2024 – Tudnivalók

Tudtad, hogy a cégautó adózás 2024 Magyarországon komoly hatással lehet vállalkozásodra? A...

Adó 1 százalék felajánlás 2024 – Útmutató

Már ismerős a fogalom: adó 1% felajánlás. De mit gondolsz, ismered az újdonságokat az adózás terén...

Az EFO bejelentő mobilalkalmazás használata lépésről-lépésre (videóval)

TartalomjegyzékAlkalmi munkavállaló bejelentéséhez használható mobil alkalmazásBevezetés az EFO...

Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai 2024-ben

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai és gyakorlata 2024-ben viszonylag egyszerű. Ez a cikk...

Elektronikus ÁFA rendszer – Elindult az adóhatóság (NAV) új fejlesztése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új elektronikus ÁFA rendszert fejlesztett ki, melynek...

Elektronikus Áfa Rendszer – Útmutató

Az elektronikus áfa rendszer (eÁFA) a NAV szerint a modern adózás új korszakát hozza el...

eÁFA rendszer: Tudja meg, hogyan működik!

Az eÁFA rendszer egy újítás az adózási gyakorlatban, amely lehetővé teszi az adózók számára az...

Vármegye és az Országbérlet Elszámolása – A Teljes Útmutató

A vármegye és az országbérlet elszámolása fontos téma a munkaviszonyban dolgozók számára. Az új...