+36 (30) 865 5190 hello@avetax.hu
Megszűnik a vállalkozók másfélszeres járulék szabálya
jún 15, 2020

Megszűnik a vállalkozók speciális járulék szabálya, amely szerint a minimálbér másfélszerese után kellett egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot fizetniük havonta. A 2020. július 1-től hatályba lépő új Tbj. törvény a levont járulékok összevonása miatt ilyen speciális szabályt az egyéni és társas vállalkozókra nézve már nem állapít meg.

A régi Tbj. törvény helyébe lépő új jogszabály nagyrészt elődje szerinti szabályozásokat veszi át egy-az-egyben, de néhány új elemmel is kiegészül. Ilyenek:

  • a járulékfizetési alsó határ,
  • korábbi levont járulékok (nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék) összevonása egy 18,5%-os mértékű társadalombiztosítási járulékká,
  • a családi járulékkedvezmény kiterjesztése a munkaerőpiaci járulékra annak TB járulékba “beolvadása” által, vagy
  • megszűnik az egyéni és társas vállalkozók korábbi egészségbiztosási és munkaerőpiaci járulékalap szabálya.

Megszűnik a vállalkozók másfélszeres járulék szabálya

A régi Tbj. törvény 27. § (2) és 29. § (3) bekezdése szerint a biztosított egyéni vállalkozó és biztosított társas vállalkozó 10% nyugdíjjárulékot, valamint 8,5% egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot fizetett vállalkozói kivétje, átalányba megállapított jövedelme, társas vállalkozástól kapott jövedelme után.

A törvény szerinti kiegészítés alapján a nyugdíjjárulék alapja havonta legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese. A minimálbér alatt középfokú végzettséget igénylő tevékenység folytatása alatt a garantált bérminimumot kell érteni.

Az új Tbj. törvény szerinti szabályozás

A 2020. július 1-től hatályos új Tbj. törvény a korábban levont nyugdíjjárulék és egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulék helyett a 18,5% társadalombiztosítási járulék levonását írja elő. A járulékot az egyéni vállalkozások jövedelem kivétje, átalányba megállapított jövedelme és társas vállalkozók tagi jövedelme esetén kell megfizetni.

Az korábbi levont járulékok összevonása megszünteti a levont egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék másfélszeres járulékalap számítási szabályát. Az új 18,5%-os TB járulék számítására eltérő szabályt az egyéni és társas vállalkozások jövedelmei esetén nem állapít meg.

Forrás: konyvelescentrum.hu

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest

Share This