+36 (30) 865 5190 hello@avetax.hu
Online számlázás 2020
jún 3, 2020

Július elsejétől minden olyan számlát látni fog a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, amely két magyar adóalany között történik, így szinte az egész hazai gazdasági életre rálátása lesz. A magyar gazdaságfehérítési csodafegyver esetében az új módosítások legalább akkora jelentőséggel bírnak, mint a rendszer két évvel ezelőtti – szintén – július elsejei indulása. 

2018-tól már a bizonyos áfa státuszú adózói kör és meghatározott számlákról adatot kell szolgáltatni online az állami adóhatóság felé. Az online pénztárgépek bevezetése is teljesítette az állami bevételek növeléséhez fűződő reményeket és vélhetően az online számla adatszolgáltatás folyamatos szigorítása és kiterjesztése is ugyanezt a célt fogja elérni.

Számla adatszolgáltatás változása az alanyi áfamentes és KATA adózókat, valamint az egyéni vállalkozókat is egyaránt érinti.

A kézi számlatömb ideje lassan lejár

A rossz hír, ha te még mindig kézi számlatömbben állítod ki a számláidat, és nem váltasz online számlázóra, akkor július 1-e után meghatározott időn belül fel kell vinned a NAV online felületén a kiállított számlák adatait, ami a számlák mennyiségétől függően azért elég időigényes feladat lehet a napi rutin tevékenységek mellett. Az egyszerűbb és talán a legjobb megoldás az lehet, ha egy online számlázó programot kezdesz használni, ami aztán automatikusan elvégzi helyetted, a kötelező adatszolgáltatást.

2020. július 1-jétől változnak az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség szabályai, bővül azon számlák köre, amikről adatot kell szolgáltatni. A változás a te adatszolgáltatási kötelezettségedet is érintheti.

2020. június 30. után kiállított/kibocsátott minden olyan számláról adatot kell szolgáltatni, amit egy adóalany

– egy másik belföldi adóalanynak

– belföldön teljesített ügyletről

bocsát ki, a számla áthárított áfatartalmától függetlenül.

2020. július 1-jétől tehát adatot kell szolgáltatni azokról a számlákról is, melyek áthárított áfatartalma 100 000 forint alatti, vagy áthárított áfát nem tartalmaznak. Így adatot kell szolgáltatni például

– a belföldi fordított adózású,

– az adómentes ügyletet bizonylatoló,

– vagy például a különbözet szerinti szabályozás alapján adózó használt cikk

értékesítésről kiállított számlákról is.

Tárgyi adómentesség

2020. július 1-jétől egyes, tárgyi adómentes ügyletekről kötelező számlát – illetve a törvényi feltételek fennállásakor nyugtát – kibocsátani. Értelemszerűen az ilyen tárgyi adómentes ügyletekről (például adómentes fogorvosi szolgáltatásról, adómentes ingatlanértékesítésről) kibocsátott számlákról is kötelező az adatszolgáltatás.

Továbbra sem kell azonban adatot szolgáltatni az olyan közérdekű vagy speciális jellegére tekintettel – tárgyi adómentes – ügylet bizonylatáról, amiről az Áfa tv. előírásai szerint elég számlától eltérő egyéb számviteli bizonylatot kibocsátani. 

Vagyis nem kell adatot szolgáltatatni például az adómentes ingatlan-bérbeadásról kibocsátott bizonylatokról még akkor sem, ha a bérbeadó a bizonylatoláshoz számlanyomtatványt vagy számlázó programot használ.

Számlázó programok

 1. Ha felkészültél a változásra

Ha az adatszolgáltatási kötelezettség szabályainak változásáról már értesültél, és intézkedtél, hogy számlázó programod a 2020. július 1-jétől hatályos szabályoknak megfelelő adatszolgáltatást teljesíteni tudja, akkor további teendőd nincsen.

 1. Ha még nem

Ha viszont még nem gondoskodtál az új szabályoknak megfelelően működő számlázó programról, vagy meglévő számlázód felkészítéséről, ajánlatos hogy a további zavartalan és jogszerű működéshez tedd meg a szükséges lépéseket!

Kézi számlák

Fontos, hogy a nyomtatvány használatával kibocsátott, úgynevezett kézi számlák adatrögzítésénél is ügyelj

– a számlaadat-szolgáltatásra vonatkozó értékhatár megszűnésére,

– a kötelezettség alá eső számlák körének bővülésére,

– valamint arra, hogy 2020. július 1-jétől a kézi számlákról, főszabály szerint a számla

kibocsátását követő négy naptári napon belül kell adatot szolgáltatni. Az 500 000 forintot elérő vagy azt meghaladó áthárított adót tartalmazó kézi bizonylatokról ettől eltérően, a számla kibocsátását követő naptári nap végéig kell az adatszolgáltatást teljesíteni.

Erre ajánlatos figyelmeztetni a kézi számlákról adatrögzítést végző kollégáid is!

Milyen szempontokat vegyél figyelembe egy online számlázó választáskor?

Az első és legfontosabb választási szempont

NAV-biztos a működése? Azaz biztosítja az online adatszolgáltatást a törvény szerint előírt módon és formában? Valamint

Képes-e

 • díjbekérőt, előlegszámlát, végszámlát kezelni
 • ismétlődő számlát kiállítani
 • idegen nyelven, más devizában számlát kiállítani

Van-e

 • mobil felület vagy applikáció hozzá
 • könyvelői adatexport, és az megfelelő-e
 • demo verziót adnak-e, hogy kipróbálhasd mielőtt előfizetsz rá
 • készletkezeléssel hogy áll?

Aztán

 • Figyeli a kata keretet
 • Lehet-e költégszámlákat rögzíteni benne
 • Mennyi az éves vagy havi díja?
 • Mennyire egyszerű, vagy bonyolult más rendszerekkel összekötni?

Változik a számlakibocsátási kötelezettség dátuma 

Eddig az volt a szabály, hogy a teljesítéstől számított 15 napon belül kell kiállítani a számlákat, ez az időintervallum most közel megfeleződik, vagyis 8 napra változik. Ez azért okozhat problémákat, mert sokszor ennyi idő alatt vissza se érkezik esetleg az elvégzett munkád után a teljesítés igazolás, ami alapján kiállítható a számla. Ez különösen igaz, és nehézséget jelenthet ha nagy céggel dolgozol együtt, ahol ezek a folyamatok általában lassabak.

Fontos, az adószám jelentésével kapcsolatos változások

További fontos változás a számlázásban, hogy 2020. július 1-jétől a számlán a termékbeszerző, szolgáltatást igénybevevő belföldi adóalany adószámának első 8 számjegyét az áthárított adó összegétől függetlenül fel kell tüntetni.

További változások 2021 január elsejétől jönnek, mert még többet akar látni a NAV

Ettől az időponttól kezdve már a magánszemélyek és a külföldiek részére kiállított számlákról is jelentést kell küldeni a Nav felé. Azaz MINDEN számlát látni fog a Nav.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest

Share This