+36 (30) 865 5190 hello@avetax.hu
Őstermelők online adatszolgáltatása július 1-től
jún 14, 2020

Online adatszolgáltatási kötelezettségükre figyelmezteti a NAK az őstermelőket

A kamara felhívta az őstermelők figyelmét, hogy az adószámmal rendelkező őstermelőknek is van online adatszolgáltatási kötelezettségük.

A NAV 2020. július 1. és szeptember 30. között szankciómentes türelmi időszakot biztosít az online számlaadat-benyújtásra való zökkenőmentes átállásra.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében kiemeli: a büntetés elkerülésének minimális előfeltétele, hogy a cégek, vállalkozók még az első számla kiállítása előtt regisztráljanak az onlineszámla-rendszerbe.

A kamara felhívja az őstermelők figyelmét, hogy áfaalanyiságot eredményező őstermelői tevékenység adószám birtokában végezhető, így az adószámmal rendelkező őstermelőknek is van online adatszolgáltatási kötelezettségük.

A közlemény emlékeztet: egy tavalyi jogszabály-módosítás szerint 2020. július 1-jétől tovább bővül az online adatszolgáltatásra kötelezettek köre: már nem csak a 100 ezer forint vagy annál magasabb áfatartalmú számlákról kell adatot szolgáltatni, hanem – összegtől és áfától függetlenül – minden kiállított számláról, amennyiben a vevő belföldön nyilvántartásba vett adóalany.

Az adóhatóság korábban mintegy 1,2 millió vállalkozó részére – köztük az agrár- és élelmiszeriparban érdekelteknek is – küldött tájékoztatást az átállással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. Ezzel párhuzamosan elérhetővé vált a NAV onlineszámla-rendszerének mobiltelefonos applikációja is, így a magyarországi adózók az Európai Unióban elsőként érhetik el a mobilon működő ingyenes számlázó programot, és használhatják bárhol, bármikor – írták.

Forrás: ado.hu, MTI

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest

Share This