+36 (30) 865 5190 hello@avetax.hu
Példaértékű válságkezelési intézkedések Székesfehérváron
ápr 20, 2020

Tegnap délután Dr. Cser-Palkovics András polgármester úr, példaértékű válságkezelési intézkedéseket jelentett be a székesfehérváriaknak!

Új szociális támogatásról döntöttek, Székesfehérváron egy hónappal meghosszabbítják az álláskeresési támogatást.

 

Milyen intézkedések történetek eddig?

A járvány kirobbanása utáni legfontosabb feladatként biztosították a védekezés személyi, szervezeti és anyagi feltételeit. Ezekre a feladatokra a pénteki zárásig már 224,9 millió forintot fordított az Önkormányzat. A mostani válságnak azonban sajnos nagyon súlyos társadalmi és gazdasági következménye is van.

Ezért a védekezés mellett nagy hangsúlyt kap, hogy szociális, valamint gazdaságvédelmi intézkedésekkel is segíteni tudják. Az Önkormányzat erejéhez mérten segíteni fog minden arra rászorulót, védve a fehérvári családokat, a fehérvári munkahelyeket.

 

A veszélyhelyzet miatti intézkedések közül az elsőket már hetekkel ezelőtt meghozták, ezekről a nyilvánosságot tájékoztatták.

  • Élve a felhatalmazással, a költségvetésen belül jelentős átcsoportosításokat hajtottak végre, amivel a szociális rendszer működését és az új támogatásokat finanszírozzák.
  • Elrendelték a – természetesen a szociális bérlakásokra is kiterjedő – bérleti díj fizetési moratóriumot április, május és június hónapokra. Ha kell, ezt meghosszabbítják.
  • Március 21-étől Székesfehérváron ingyenes a parkolás, ami nemcsak közlekedésszervezési és járványmegelőzési eszköz (aki teheti, a mostani időszakban ne használja a közösségi közlekedést), hanem kedvezmény is az embereknek.

 

Az Önkormányzat céljai

Talán a legfontosabb szociális cél pedig annak biztosítása, hogy a sok ezer önkormányzati munkavállaló – ideértve az intézményeket, a polgármesteri hivatalt és az önkormányzati cégeket is – munkahelyét megőrizzék, és a foglalkoztatottaknak a bérfizetéssel biztosítani tudják a megélhetésüket.

A fenti döntéseken túl azt is jelezték, hogy készülnek további lépésekre, függetlenül attól, hogy az Önkormányzat által jelenleg biztosított szociális támogatási formáknál – a kérelmek tekintetében – szerencsére egyelőre nincs jelentős növekedés.

Növekedés mutatkozik azonban az álláskeresők számában. Természetesen a legfontosabb az, hogy a ma álláskeresői minél hamarabb újra munkahelyet találjanak maguknak.

Addig is azonban a tegnap meghozott döntéssel segítséget szeretnének nyújtani azoknak, akik a járvány helyzettel összefüggésben vesztik el a munkahelyüket és válnak álláskeresőkké. A Járási Hivatal tájékoztatása alapján 2020. március 1. napjától 2020. április 17. napjáig a székesfehérvári állandó, vagy tartózkodási hellyel rendelkező új álláskeresők száma: 673 fő. Ők állami álláskeresési járadékra váltak jogosulttá.

 

Az új szociális támogatás

Az Önkormányzat ezt az állami járadékot kiegészítve, a pénzbeli és természetben nyújtott szociális-, család- és gyermekvédelmi ellátásai körének bővítésével a veszélyhelyzet kihirdetését követően keresőtevékenységét elvesztő, az álláskeresési ellátást kimerítő székesfehérvári álláskeresők számára kíván szociális rászorultság alapján egyszeri, vissza nem térítendő pénzbeli ellátást nyújtani. 

A székesfehérvári veszélyhelyzeti települési támogatás keretében a székesfehérvári álláskereső egyszeri, álláskeresési ellátásának utolsó, teljes havi nettó összegével azonos, de legfeljebb 100.000 forint összegű pénzbeli ellátásra jogosult.

A rendelet teljes szövege, az eljárásrend és valamennyi formanyomtatvány a városi honlapról letölthető: https://www.szekesfehervar.hu/allaskeresesitamogatas

 

Az önkormányzat tervei

Lépésenként tudnak haladni a rászorultak támogatásának területén is, a folyamatok figyelembevételével további támogatási lehetőségeken dolgoznak.

Bár a gazdaság szabályozása, élénkítése elsősorban – nagyságrendje okán – állami feladat, a lehetőségeik szerint igyekeznek segíteni a gazdaság helyi szereplőit a járvány idején, és azt követően. Ezért az Önkormányzat veszélyhelyzeti gazdasági konzultációt indít a fehérvári vállalkozókkal, vállalatokkal, munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletekkel.

Ennek célja, hogy a városvezetés pontos képet kaphasson a helyi gazdasági élet járványhelyzet okozta kihívásairól, valamint kialakíthassák a gazdasági stratégiát a veszélyhelyzet utáni időszakra.

A konzultáció vezetője Lehrner Zsolt gazdasági ügyekért felelős alpolgármester. A gazdasági szereplők igényeit, észrevételeit, javaslatait pedig a gazdasagikonzultacio@szekesfehervar.hu e-mail címre várják már a tegnapi naptól.

 

Ha tudsz esetleg adományozni, ide várják:

A Székesfehérvár adományszámlájára eddig összesen 89.177.965 forint érkezett. Adományaikat továbbra is várják a járványügyi védekezés céljaira a 12023008-00153647-06700001 számon. A közlemény rovatba, tüntessék fel: KORONAVÍRUS ELLENI VÉDEKEZÉS.

 

A veszélyhelyzet időszakában hozott – átruházott hatáskörben hozott – polgármesteri döntés megtalálható a városi honlapon.

A tegnapi bejelentés teljes szövege, pedig Dr. Cser-Palkovics András polgármester úr hivatalos Facebook oldalán olvasható. https://www.facebook.com/cserpalkovicsandras/posts/3632044880203412 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest

Share This